måndag 31 augusti 2015

Dyess och Memphis

Idag kör vi ute på laaande bland bomulls- och risfält. Nytt och intressant för oss!



Småningom kommer vi till Dyess, den lilla orten i nordöstra Arkansas där Johnny Cash växte upp. I och med depressionen i början på 1930-talet valdes hundratals familjer, som fyllde vissa kriterier, ut och erbjöds hus och 20 acres i Dyess som en del av ett social- och jordbruksprogram. Familjen Cash var en av dem och Johnny var då 3 år gammal. Han bodde där tills han fyllde 18 och ryckte in i armén.






Vi besöker först museet i centrum av Dyess som berättar både om jordbruksprogrammet och familjen Cash, sedan åker vi, en liten grupp på 5 personer, i en liten buss ut till huset tillsammans med guiden. Endast ett fåtal av de 500 husen som ursprungligen byggdes finns kvar. Cashs hus renoverades för 3 år sedan och öppnades först då som museum. Med i gruppen finns en kvinna vars kusiner gick på samma senior class som Johnnys lillasyster Joanne Cash. Johnnys liv här ute på landet har varit en stor inspirationskälla till hans sånger. Hans mamma stödde honom i hans drömmar om att bli sångare.



Mot eftermiddagen kör vi över gränsen till Tennessee och kommer till Memphis. Kör via Welcome Center vars personal visar var de intressanta ställena finns i stan. Vi parkerar intill platsen där Martin Luther King Jr sköts i april 1968. Balkongen på Lorraine´s Motel där han stod finns kvar, likaså huset på andra sidan gatan varifrån skottet kom. Man har byggt upp ett National Civil Rights Museum i de båda husen. Ett museum som verkligen är värt ett besök! Här träffar vi tre äldre damer, en av dem från Alaska, som prompt vill ge sina kontaktuppgifter, då vi säjer att vi gärna vill besöka Alaska (det blir vår nästa resa). Tänk att vi träffar en person just från Alaska här....









Vi avslutar dagen med att först gå en sväng ner till floden Mississippi och sedan flanerar vi längs Beale Street, stråket där allting händer. Serveringar med live musik i varje hus och vi insuper stämningen..... Nisse hittar en vimpel i en affär och kan komplettera sin digra vimpelsamling med en från Memphis.Väljer att ta lite mat och dryck på Silky O´Sullivan´s där vi även bjuds på live musik och bra service. Trevliga diskussioner med personalen, de ser ju genast att vi är européer och  gissar hejvilt varifrån vi kommer....






  Övernattar på ett motell vid flygfältet, i morgon blir det mer Memphis....







söndag 30 augusti 2015

Arkansas



Vi visste inte att vi skulle återkomma till Route 66 fler gånger på vår roadtrip men i Springfield hittar vi ännu en gång en snutt av gamla Route 66. Trevlig retrofeelis....




Efter att ha kört söderut från Springfield når vi gränsen till Arkansas. Får en hel del intressant information vid Welcome Center. Där träffar vi också mc-killen med sydstatsflaggan bak på motorcykeln. Vi pratar en stund med honom; han har precis varit på begravning av en bekant vietnamsoldat som sköts i Kambodja år 1970 och vars kvarlevor hittats först nu. Han säjer också att flaggan för honom endast är en historisk tradition. Tråkigt att flaggan har använts i andra syften och därmed fått negativ laddning.




Då vi kommer till huvudstaden Little Rock är Capitol Buildings dörrar låsta. En säkerhetsvakt släpper ändå in oss då han hör att vi är från Finland. Han vill att vi skriver i gästboken, vi kan ta några fotografier och får lite information om byggnaden och statyerna utanför. ”Testament” är en klunga statyer som föreställer de 9 afroamerikanska studenter som i september 1957 skrevs in i Central High School då lagen gav rätt åt afroamerikaner att gå i samma skola som vita. Extremister försökte ändå hindra dem från att komma in i skolan och då beordrade president Eisenhower armén att beskydda dem, vilket fortsatte skolåret till slut.





President Clinton var ju guvernör i Arkansas innan han blev president.  Familjen bodde i Little Rock under 16 år från år 1976. Vi hinner med ett kort besök i Clinton Presidential Center som ligger vid floden Arkansas.  Invid finns en fin, gammal järnvägsbro som fungerar som gång/cykelväg idag. Clintons arbetsrum som det såg ut i Vita Huset.


”Skulle småningom behöva en ny bil....”
Får lite tips för nästa självständighetsdukning eller varför inte nyårsdukning.....
 

Little Rock är en välkomnande och liten stad med promenadvänliga gator. Märks att Arkansas satsar mycket på turismen, den näststörsta näringen efter jordbruket. 




Vi har idag kört genom mycket kuperad natur, slingrande vägar runt och upp och nerför kullar. I södra Arkansas är det mer flackt och där odlas ris och bomull.



I de flesta städer, även i Little Rock, hittar man det här gatunamnet. I morgon bär det av till Memphis där Martin Luther King Jr mördades.


Till sist - den här fina statyn få vara en liten påminnelse till oss alla om hur viktigt det är att stretcha - morgon och kväll!